Legenda lavandei, preafrumoasa floare mov

A fost odată, ca niciodată, în vremuri de mult trecute o preafrumoasă zână pe nume Lavandula. Era blondă, cu ochi albaștri și crescuse printre florile de lavandă sălbatică de pe colinele muntelui Lure din Franța.

Într-o zi, Lavandula a decis că e timpul să locuiască în altă parte și a început să răsfoiască o carte cu peisaje frumoase în căutarea locului potrivit. Brusc, s-a oprit la pagina care înfățișa regiunea Provence. A început să plângă de tristețe la văzul acelor terenuri aride, necultivate.

Lacrimile ei de culoarea lavandei au căzut, picătură cu picătură, pe cartea deschisă. Stânjenită, frumoasa zână s-a șters la ochi, dar între timp picăturile „de lavandă” se împrăștiaseră și mai mult pe paginile cărții. Dorind să acopere lacrimile, zâna a desenat un cer de un albastru ireal peste toate peisajele din Provence.

Din acea zi, lavanda crește în voie pe pământurile aride din Provence, iar tinerele fete de pe acele meleaguri au ochi albaștri cu reflexe de culoarea lavandei, accentuate atunci când privesc spre cerul însorit care luminează câmpurile înflorite de lavandă.

Aceasta este povestea lavandei și a iubirii de frumos, care o data găsită își face casă în templul inimii oricui!