Legenda Mărțisorului – cel mai frumos simbol al primăverii

Se spune ca acum mult, mult timp soarele s-a hotarat sa se intruchipeze in corpul unui copil pentru a simti fericirea pe Pamant. Lumea il iubea in special pentru ca aducea lumina, iubire si binefacere in viata lor.

Un zmeu inzestrat cu rautate din belsug, auzind de binefacerile acestuia, l-a rapit pe copilul-soare si l-a tinut captiv intr-o temnita. Astfel, lumea si natura se intristase, lumina zilei nu mai aparea, plantele nu mai cresteau, pasarile nu mai ciripeau.

Intr-o zi, un tanarul voinic, si-a luat inima in dinti si a calatorit o vara, o toamna si o iarna pana sa ajunga in tinutul zmeului cel rau. Gasind-ul pe zmeu, s-au luptat trei zile si trei nopti, reusind sa il invinga.

Asadar, copilul-soare a fost eliberat si natura in sfarsit a prins din nou viata. Insa, tanarul voinic fiind grav afectat de loviturile zmeului, acesta a murit, iar sangele din rani s-au scurs pe zapana alba.

Astfel simbolul din culorile snurului de martisor este preluat din aceasta poveste; Rosul semnificand sangele pur al iubirii si al curajului iar albul semnificand puritatea si loialitatea.