Lucruri mai mult sau mai puţin ştiute despre Mihai Eminescu: poetului îi plăcea să joace fotbal

Astazi se implinesc 171 de ani de la nasterea marelui nostru poet Mihai Eminescu.

Viata si opera lui sunt mereu subiect de analiza, contemplare si, uneori, curiozitati. Va prezentam cateva lucruri mai putin stiute despre acesta:

A scris poezii pana in ultimele clipe ale vietii. In ciuda problemelor sale de sanatate, Mihai Eminescu a scris poezii pana in momentul mortii. Cand a fost dus la autopsie, halatul in care murise poetul a fost luat de admiratorii sai. Intr-unul dintre buzunare se afla un mic carnetel. Pe acesta erau scrise ultimele sale poezii: Viata si Stele in cer. Mihai Eminescu

A murit intr-un halat ponosit, incuiat intr-un salon, pe data de 15 iunie 1889, la ora 4.00 dimineata, in Sanatoriul de Boli Mintale al Doctorului Sutu, de pe strada Plantelor din Bucuresti. Moartea nu i-a fost pe masura creatiei. A murit pe un pat metalic de spital, inchis in ”celula” sa. Cu doar cateva minute inainte de a trece in nefiinta a vrut doar un pahar cu lapte si sprijin moral. I-a soptit medicului de garda care-i baga prin vizeta paharul cu lapte: ”Sunt naruit”. S-a intins pe pat si, la scurt timp, a murit.

Muza din spatele poeziei “Pe langa plopii fara sot” a fost Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca si verisoara lui Caragiale. Cleopatra avea casa pe strada Cometa nr. l6, o strada cu plopi, pe care Eminescu i-a numarat si a observat ca ii da un numar fara sot.

Isi speria tatal cu serpi. In copilaria sa, Mihai Eminescu (pe atunci Eminovici) obisnuia sa isi sperie tatal intr-un mod bizar. Mergea in padure sa prinda serpi si-i punea apoi in apropierea casei sale. Apoi isi chema tatal sa vada “ce pasare a prins” si statea deoparte razand cand barbatul dadea cu ochii de reptile.

A urat matematica. Mihai Eminescu nu a suportat niciodata matematica, fiind o materie cu care nu se impaca deloc. “N-ajunsesem nici la varsta de douazeci de ani sa stiu tabla pitagoreica, tocmai pentru ca nu se pusese in joc judecata, ci memoria!

Pasionat de fotbal si inot. Una dintre pasiunile sportive din tineretea lui Eminescu a fost fotbalul. Cunoscutii poetului spuneau ca ii placea sa joace fotbal si ca avea reale calitati pentru jocul cu mingea. Fotbalul l-ar fi deprins de la Aron Pumnul, profesorul sau din perioada adolescentei, cand era elev la Cernauti.

A vrut sa se calugareasca. Pe 23 iunie Eminescu a cerut lui Maiorescu sa intre la o manastire din Bucuresti si sa fie acceptat in randurile calugarilor. Pe 23 iunie 1883, cand poetul era „stricat cu toata lumea”, stiind ca nu mai e cale de salvare pentru el si cand Maiorescu proiecta o viitoare „internare” la sanatoriu, Eminescu a dat semnalul calugaririi. La ce manastire si-ar fi dorit Eminescu sa se calugareasca, nu stie insa nimeni.

Citea cu voce tare. Eminescu citea cu glas tare ceea ce ii placea, mai ales poeziile. Cand scria, se plimba prin camera, declama, batea cu pumnul in masa, facea galagie si se lua la harta cu toata lumea care il intrerupea.

Se incuia in camera, zile si nopti intregi, ca sa citeasca si nu permitea nimanui sa-i tulbure linistea. Uita notiunea timpului si mai ales a lucrurilor gospodaresti. Nu acorda atentie nevoilor personale si aceasta a fost, in opinia lui Slavici, cel mai mare pacat al geniului distrus timpuriu.

Ultimul articol semnat de Eminescu in ziarul Timpul a aparut in ziua de 28 iunie 1883 (dar a fost datat 29 iunie 1883).
Exista un singur film despre viata lui Mihai Eminescu, Luceafarul, regizat de Emil Loteanu si aparut in anul 1987.

9495 Eminescu este un asteroid descoperit in 1971 la Observatorul Palomar, California. Diametrul asteroidului nu depaseste 6 km. Se poate apropia la 140.000.000 km de Pamant. Cand fost descoperit, la 26 martie 1971, de catre astronomii americani, acestia l-au numit simplu 9495.

La 28 iunie 1883, ceasornicul de aur al lui Eminescu a intrat in posesia fratelui sau Matei. Ceasul a fost pierdut si recuperat. Astazi este admirat la Muzeul Literaturii Romane.