Modurile prin care Dumnezeu ne grăiește

Modurile prin care Dumnezeu ne grăiește sunt multe și diferite, dar va trebui ca noi să-I vorbim mai întâi, cu inimă curățită de păcate, ca să ne audă, și după aceea, El ne va răspunde pe măsura folosului nostru sufletesc.

Oricine cere de la Dumnezeu, primește, și oricine caută și lovește în poarta lui Dumnezeu, aceasta i se va deschide. Mulți se mânie, se ridică împotriva lui Dumnezeu, și îi auzi spunând: „Dar Dumnezeu nu mă aude!” sau „Ce i-am făcut eu, că pe mine nu mă aude, și nu-mi împlinește acest lucru!”.

Să ne întrebăm pe noi înșine mai întâi: ne-am curățit de orice egoism și răutate, sau cel puțin ne-am căit și ne-am mărturisit cu sinceritate la preotul duhovnic păcatele noastre?

Ca să bem apă nu spălăm mai întâi paharul și apoi îl umplem cu apă curată? Deci, cum să-I oferim lui Dumnezeu un vas murdar ca să ni-L umple cu mila și cu harul Lui? Și avem destulă credință încât să credem că acestea pe care le cerem le vom primi de la Hristos, sau ne îndoim?

Dumnezeu ne vorbește și prin conștiință, care este praznicul neadormit. De exemplu, facem ceva și vedem că nu ne găsim liniștea. Atunci trebuie să știm că am greșit undeva. Deci este nevoie să ne oprim și să-L întrebăm pe Dumnezeu, ca să ne înștiințeze în inimă ce să facem.

Dacă, de exemplu, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru cele pe care le avem, Dumnezeu ne va binecuvânta și ne va dărui mai mult, dar dacă tot ne plângem, cu siguranță că și dacă le-am dobândi pe toate, ne-am simți săraci și nefericiți.