Moș Ajun – traditii și obiceiuri specifice în ajun de Crăciun

Mos Ajun si Mos Craciun. Ei sunt cunoscuti drept mosi, deoarece s-au aratat totdeauna cu barbile albe de zapada. Si apoi sunt si batrani, tare batrani, ei existand din vremuri demult uitate. Ei se aseamana unul cu altul ca doi frati gemeni, ca doua picaturi de apa: batrani, cu barbile lungi pana la pamant, stufoase si albe ca zapada, amandoi sunt buni si darnici, amandoi cutreiera lumea de la un capat la altul, raspandind veselia in jurul lor, prin darurile bogate si imbelsugate.

Darurile sunt in special pentru copii Deosebirea dintre ei este la darurile impartite. Mos Ajun daruieste nuci, pere, covrigi, colaci, colindete, placinte, prajituri, bomboane si alte dulciuri si mancaruri placute lor. Iara Mos Craciun le aduce haine, incaltaminte, jucarii, carnati, caltabosi si sorici de purcel.

In ziua de Ajunul Craciunului, pana a nu rasari soarele, se incepe a lucra cate putin din toate treburile si se lucreaza cate putin cu uneltele cu care se doreste sa se lucreze cu drag si cu mult spor peste an. Se posteste total in ziua de Ajun pentru spor in anul ce vine.

Incepand cu Ajunul Craciunului si sfarsind in ziua de Boboteaza, se umbla cu steaua. Copiii care umbla cu steaua se numesc stelari, colindatori sau crai, pe cap avand coroane de hartie colorata.

In serile de Ajun din vechi timpuri se coace un colac deosebit, numit stolnic sau colacul plugarilor, ce se aseaza pe masa din odaia de curat inconjurata cu un lant de fier.
In ziua de Ajun este interdictia de a consuma carne.

In ajunul Craciunului se taiau copacii ce nu rodeau. Femeia gospodarului, arunca cu piatra in ei sau pune cenusa din vatra la radacina lor pentru a-i inspaimanta si astfel crezand ca vor imbunatati rodul lor pentru anul viitor.