“Mulţumeşte-i lui Dumnezeu pentru ceea ce îţi dă! Mulţumeşte-i pentru ceea ce ţi-ar putea lua, dar nu o face! Mulţumeşte-i pentru tot ce îţi pregătește”

Multumeste Domnului pentru toate – “Dincolo de orice roagă-te neîncetat si multumeste Domnului pentru tot ceea ce ti se întâmplă.” (Sfantul Antonie cel Mare)

Ii multumim lui Dumnezeu pentru lucrurile plăcute, dar mai ales pentru altceva: în viată, lucrurile nu se petrec întotdeauna asa cum am dori noi. Ne rugăm, cu stăruintă, si pare ca Dumnezeu nu ne ascultă. Cerem sănătate, si boala noastră se înrăutăteste. Cerem lui Dumnezeu anumite lucruri si El nu ne oferă nimic. Totul merge pe dos.

Oamenii care nu învată să multumeasca lui Dumnezeu pentru tot, chiar și pentru necazuri, nu vor înainta niciodată nici măcar un centimetru de pe “locul” unse aflau cand mamele lor i-au purtat in brate. Acestia nu vor progresa deloc.

Asadar trebuie sa învătăm să-i multumim lui Dumnezeu. Cand avem ganduri rele, cand fratele nostru spune ceva si simtim dusmănie între noi, trebuie, chiar in acel moment, să multumim lui Dumnezeu si să zâmbim fratelui nostru. Pâna ce nu vom face astfel, este imposibil să avansam un pas… Si atunci, în particular, ceilalti oameni si situatiile noastre ne vor cauza gânduri rele, ispite, păcate si contradictii.

Rugaciunea neîncetată si multumirea adusă lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ni se întâmplă sunt conditiile necesare pentru o viată bună. Daca oamenii nu multumesc lui Dumnezeu pentru toate, nu se pot nici măcar ruga.