“Ne nastem in aceasta viata ca niste diamante…”

„Am auzit odata o legenda care spunea ca noi ne nastem in aceasta viata ca niste diamante perfect pure, fara nicio zgarietura si fara niciun defect. Pe masura ce trecem prin diferite incercari si greutati specifice vietii, stralucirea noastra interioara devine din ce in ce mai palida, fiind ascunsa sub un strat de noroi.

Bunãtatea este un sentiment extraordinar, este acea înclinare a omului de a face bine, este o limbã pe care o întelege oricine, pe care „surdul o poate auzi si orbul o poate vedea”, dupã spusele scriitorului Mark Twain.

Ne nastem buni, dar conditiile vietii ne furã bunãtatea într-o mai mare sau mai micã mãsurã. Educatia, orientarea însã, au o mare importantã.

Viata ne pune în fatã anumite situatii în care trebuie sã decidem si sã actionãm, ne pune la încercare. Pe unii încercãrile îi înrãiesc, pe altii îi fac întelepti. Desi este mai greu sã fii bun, sunt destui oameni care au acest curaj si dispusi a se pune în slujba binelui.

Bunãtatea apartine oamenilor de  caracter, oamenilor echilibrati, oamenilor puternici. Este o atitudine specific umanã, cu origini metafizice, spre regretul nostru din ce în ce mai rar întâlnitã în societatea actualã.

Caracterul se formeazã printr-o luptã intensã si asprã asupra eului nostru, luptã contra înclinatiilor firesti mostenite, atunci când ne dãm seama cã ele existã. Fiecare pãcat cultivat slãbeste caracterul si întãreste obiceiul rãu, iar rezultatul este stricãciunea fizicã, intelectualã si moralã.

Astãzi oamenii se grãbesc sã depãseascã etapele vietii si din acest motiv devin egoisti, rãi, isterici. Sã fii rãu este simplu, sã fii bun cere efort, gândire si întelegere.

Rãutatea poate duce la cruzime si acte de sãlbãticie. A fi rãu înseamnã a fi agresiv si a ucide calitãtile bunãtãtii, dragostea din suflet, a ucide credinta sau a o perverti. Înseamnã a anula speranta, adicã lumina vietii.

Sã ne fereascã Dumnezeu sã ajungem acolo unde credea Pãrintele Arsenie Boca cã se poate ajunge: „Oamenii vor strânge asa de multe rele pe pãmânt, încât nu mai rãmâne istoriei altã solutie decât sfârsitul ei”.

 

Loading...