Neuroștiința dezvăluie 4 secrete care te vor face cu adevărat fericit

Există un secret al fericirii? Da, dar secretul nu va fi un secret pentru mult timp.
În primul rând, trebuie să înțelegem că da, vrem să fim fericiți, dar creierul pe care ar trebui să încercăm să-l mulțumim. Aici intervin neurologii – ei studiază și lucrează cu acea blobă gri specială numită creier și sunt foarte buni la asta.
În al doilea rând, lucrurile despre care credem adesea că ne vor face fericiți sunt destul de inexacte.

Creierul este o mașină naturală de recunoaștere a modelelor, care caută ce funcționează și ce nu, generalizând experiența, făcând predicții și înregistrând feedback.
Dar uneori face o întorsătură greșită, dezvoltăm obiceiuri proaste și nici nu mai știm pe ce stradă este fericită. Vestea bună este că, de fapt, avem mult control asupra fericirii noastre – dacă putem trece de acel cuvânt vag și ne putem gândi la acțiunile concrete pe care trebuie să le luăm pentru a ajunge acolo. Studiile arată că 40% din fericirea noastră se află sub controlul nostru.

Deci, cum putem adăuga ceva fericire vieții noastre?
Alex Korb este cercetător postdoctoral în neuroștiințe la UCLA și autor al The Upward Spiral și are câteva idei care să ne ajute să ne ajutăm creierul acolo unde ar trebui să fie.

1 Începeți să provocați gânduri inutile
Ce înseamnă asta? Ei bine, când începi să ai gânduri negative care nu te avantajează prea mult, închide-le. Sigur că pot fi adevărate, dar sunt de ajutor? „O să murim într-o zi.” “Pantoful meu este rupt.” „Cancerul există”. Este util un timp excesiv de gândire la aceste lucruri dacă fericirea este scopul tău?
Credem că fericirea înseamnă bani sau dragoste sau succes, dar adevărul este că fericirea ta este determinată cel mai mult de gândurile din capul tău, deoarece asta îți atrage atenția în marea majoritate a timpului. Acum nu puteți controla ce gânduri apar, dar puteți decide ce este de ajutor și alegeți să nu acordați gândurilor inutile mai multă atenție decât merită.

2 Ascultați muzica care vă face să vă simțiți bine
Sună ridicol de simplu, dar funcționează. Mai ales dacă ascultați muzică dintr-un anumit moment din viață când vă puteți aminti că ați fost fericiți. Ai fost cel mai fericit la facultate? Redați muzica pe care ați iubit-o atunci și vă poate transporta în acel loc mai fericit și vă poate stimula starea de spirit.
Să presupunem că facultatea a fost cea mai fericită perioadă din viața ta. Dacă începi să asculți muzica pe care o ascultai în acel moment, te poate ajuta să te simți mai conectat la acel moment mai fericit din viața ta și să-l facă mai prezent. ”

3. Schimbați-vă activitățile
Sau mai bine zis, FĂ ACTIVITĂȚI. Asociem depresia cu letargia și fericirea cu energia – cu precizie. Dar este o stradă cu două sensuri. O buclă de feedback. Dacă ești activ și faci lucruri, este mai puțin probabil să te împotmolești rumegând. Și dacă ești inactiv, poate fi ușor să te gândești la negativ.
Activarea comportamentală se concentrează pe schimbarea comportamentelor inutile care contribuie la depresie și încorporarea celor mai utile. S-a demonstrat că acest tip de abordare modifică activitatea din circuitele de reglare a emoțiilor, motivație și obiceiuri din creier – cortexul prefrontal medial, cortexul orbitofrontal și respectiv striatul dorsal. ”

4. Dormi suficient
Ah, da, a fost prea bine ca să fie adevărat … aproape că nu am menționat modul în care modelele tale de somn îți pot afecta fericirea. Îmi pare rău că ești un descendent, dar trebuie să preiei controlul asupra sănătății tale dacă vrei să fii fericit și asta include … somnul tău.

Deci, cum vă îmbunătățiți somnul? A avea un loc confortabil pentru a dormi și a avea un ritual de culcare, astfel încât creierul să se poată pregăti să meargă la somn, sunt de asemenea bune. Încercarea de a dormi la aceeași oră în fiecare seară și păstrarea unui jurnal de recunoștință vă poate îmbunătăți și somnul. ”