Notre Dame, un simbol al crestinătății, arde in Săptămâna Patimilor

De ziua mondială a artei, de ziua nașterii marelui patron Leonardo da Vinci, în ziua morții arhitectului Renașterii Filippo Brunelleschi, de ziua scufundării Titanicului, în ziua morții lui Abraham Lincoln…arde Catedrala Notre Dame din Paris. Se fac cenușă 8 secole de istorie.

Un loc în care în secolul al XIV-lea se definitivează construcția, un loc care a fost prădat în timpul Revoluției Franceze, o bijuterie în care a fost încoronat Napoleon Bonaparte, o catedrală care a supraviețuit celor două conflagrații mondiale sângeroase, tendințelor de distrugere ale naziștilor. Ar plânge și Victor Hugo cu tot cu acel cocoșat de la catedrală, despre care citeam în copilărie.

Vorbind despre vitralii, trebuie să amintim de cele trei roze ale catedralei, care reprezintă una din marile opere de artă ale creștinătății. Roza de sud, numită și La Rose du Midi, este un dar din partea regelui Ludovic al IX-lea al Franței și este consacrată Noului Testament. La începutul Paștelui catolic…

Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat din 1163 până în 1345.
Salt în istorie până azi, 15 Aprilie 2019, când Catedrala Notre Dame din Paris este mistuită de flăcări…
Nu arde doar un monument, nu arde doar un simbol al Franței, ci una dintre emblemele artei europene. Incendiul a izbucnit la ora 19:00 ora Franței…din neglijență, din dorința de a restaura, din…am rămas fără cuvinte.

Vaticanul se declară șocat și întristat și transmite că se roagă pentru pompierii și persoanele aflate la fața locului. Catedrala Notre Dame, din Paris, simbolul creștinilor catolici este mistuită de foc chiar în Săptămâna Patimilor.

„Sfântul Scaun a aflat, șocat și cu tristețe, vestea focului teribil care a devastat Catedrala Notre Dame de Paris, simbol al creștinismului, în Franța și în lume.

sursa – istoria pe razatoare

Loading...