Nu accepta critica de la oamenii de la care nu ai cere niciodată sfatul

În lumea perfectă, oamenii cu care suntem nevoiți să vorbim sunt buni, atenți, deștepți și blânzi. Le plac glumele spuse de noi, iar nouă ne plac glumele lor. În lumea perfectă trăim într-un mediu armonios, unde nimeni niciodată nu este trist, nimeni cu nimeni nu se ceartă și nu bârfește.

Însă, cum ți-ai dat deja bine seama, trăim într-o lume imperfectă. Unii oameni ne scot din sărite, iar noi suntem în stare să îi înnebunim pe alții. Nu ne plac cei care nu sunt atenți, care sunt vulgari, bârfesc sau pur și simplu nu le plac glumele noastre, însă așteaptă ca nouă să ne placă glumele lor.

Deseori oamenii au așteptări prea mari de la cei din jur. Putem să ne așteptăm că în anumite situații oamenii vor reacționa la fel cum am fi acționat noi sau vor spune ce ne dorim să auzim.

Acest lucru este imposibil. Oamenii au trăsături unice ale caracterului, care în anumite situații le determină reacțiile. Să aștepți că alții vor acționa așa cum ai fi acționat tu înseamnă că te condamni singur la dezamăgire și nemulțumire.

Dacă o persoană îți trezește de fiecare dată aceleași sentimente – încearcă să nu mai ai așteptări mari de la ea. Astfel vei fi pregătit psihologic, iar comportamentul ei nu te va mai surprinde neplăcut. Oamenii inteligenți fac acest lucru la timp. Pe ei niciodată nu îi mai uimește comportamentul oamenilor pe care nu-i prea admiră.

Ține minte: este mai ușor să îți schimbi propriul comportament și atitudine decât să încerci să schimbi pe altcineva.