Nu ignorați aceste semne de avertizare ale stresului excesiv

Trăim în „Epoca Anxietății”, unde toți parem stresați tot timpul! Credeți sau nu, stresul în sine nu este un lucru rău; de fapt, o cantitate mică de stres este bună, deoarece vă stimulează performanța mentală și fizică. Problema este când ești stresat tot timpul – la asta se referă medicii drept stres cronic.

Stresul cronic provoacă daune imense pentru sănătate și cel mai grav lucru este că se poate strecura asupra ta. Aceste simptome de stres par prea familiare?

Dureri de cap frecvente

„Cercetările arată că frecvența și severitatea durerilor de cap de tensiune sunt direct asociate cu nivelurile de stres”

Nu presupuneți că durerile de cap frecvente sunt cauzate doar de nopțile de maraton ale filmului; în schimb, s-ar putea datora faptului că sunteți constant stresați în legătură cu termenele de lucru și livrabilele. Stresul provoacă contracția mușchilor, iar contracțiile din mușchii gâtului și ale regiunilor capului duc la dureri de cap de stres, cunoscute și sub numele de dureri de cap de tensiune.

Aceste dureri de cap se simt ca o clemă care vă strânge partea din spate a capului sau a frunții. Cercetările arată că frecvența acestor dureri de cap depinde în totalitate de nivelul dvs. de stres.

„Stresul cronic crește producția de acid stomacal, rezultând o varietate de probleme digestive, inclusiv diaree, constipație, greață și posibil vărsături”

Senzația aceea de fluturi în stomac atunci când faci contact vizual cu un tip drăguț – cauzată de stres! Nebun, nu? Spre deosebire de stresul temporar cauzat de o bomboană, stresul cronic nu va duce doar la un pic de fluturare a abdomenului.

Stresul crește cantitatea de acid stomacal pe care corpul îl produce, ceea ce duce la rândul său la probleme digestive, cum ar fi diaree, constipație și greață. Problemele de burtă se pot agrava atunci când sunteți deosebit de stresați și puteți chiar vomita atunci când sunteți complet stresat.

Dureri musculare la gât și umeri

„Strângerea mușchilor gâtului și umărului este un răspuns natural la stres, care devine problematic atunci când stresul este prelungit sau cronic”

Stresul este literalmente o durere în gât! Dacă mușchii gâtului și umărului sunt încordați și dureri în mod constant, cel mai probabil este din cauza stresului. Stresul determină corpul tău să intre în răspunsul „luptă sau fugă”.

Aceasta este o reacție naturală menită să vă protejeze, dar atunci când sunteți constant stresați, vă provoacă tensiune musculară extremă la nivelul gâtului și umerilor, motiv pentru care acești mușchi suferă tot timpul. Stând sub un duș fierbinte vă va ajuta să ușurați tensiunea acestor mușchi, deși un masaj relaxant al gâtului de la soțul dvs. ar fi și mai bun!

Răceală și tuse frecvente

„Nivelurile ridicate de corticosteroid cu hormon de stres scad producția de globule albe numite limfocite, slăbind răspunsul imun”

Dacă „sezonul gripal” pentru tine durează din ianuarie până în decembrie, este sigur să spunem că nivelul imunității nu este ceea ce ar trebui să fie! Oamenii care sunt în mod constant stresați sunt predispuși la fiecare eroare care se întâmplă. Acest lucru se datorează faptului că imunitatea lor este distrusă.

Corpul dumneavoastră produce mai multe tipuri de globule albe numite limfocite care îndepărtează agenții patogeni și previn infecția. Dar stresul cronic crește nivelul corticosteroidului hormonului stresului, ceea ce scade producția acestor limfocite, lăsându-vă cu niveluri scăzute de imunitate.

Sănătate slabă a părului și a pielii

„Constricția vaselor de sânge asociată cu stresul restricționează fluxul sanguin la funcții considerate„ non-vitale ”; aceasta include părul și pielea, oferindu-i un aspect plictisitor fără viață ”

Deși nu înțelegem pe deplin rolul dopaminei în stres, știm că aceasta joacă mai multe roluri importante, inclusiv redirecționarea fluxului sanguin. Crește fluxul de sânge către anumite zone vitale prin dilatarea vaselor de sânge din aceste regiuni.

În același timp, constrânge vasele de sânge pentru a reduce fluxul de sânge către funcții „non-vitale”, cum ar fi pielea și părul. Pielea și părul plictisitor și lipsit de viață sunt printre cele mai frecvente plângeri legate de stres, atât la bărbați, cât și la femei.