“Nu judeca un om după hainele pe care le poartă: Dumnezeu a făcut omul, croitorul hainele”

„Concluziile trase după aparențe sunt adesea greșite”, spune scriitorul grec Esop. Acesta este deja un fapt comun în epoca în care trăim, din moment ce atât de mult efort se depune în lume doar pentru a face lucrurile să pară ceea ce nu sunt. Dar oare am uitat cu totii care este de fapt valoarea unui om?

Cu totii am observat ca in momentul in care suntem mai simplu si modest imbracati, tendinta anumitor oameni este de a ne baga mai putin in seama, de a ne privi de sus sau de a ne ignora. Mai ales a oamenilor care nu ne cunosc. Este oare acest lucru corect? Oare valoarea unui om sta in hainele pe care le poarta, in pretul posetei sau al pantofilor din picioare? In modul strident de a se machia sau aranja?

Am asistat intr-un salon de coafura la acest aspect. Am vazut intrand pe usa o doamna foarte simplu imbracata, decent, dar fara sa iasa in evidenta. Intamplator o cunoasteam ca fiind profesoara la scoala unde invata fiul meu. Doamna de la recaptia salonului i s-a adresat foarte rece si nu parea dispusa sa ii ofere un loc pe scaunul de coafat. Ba chiar in prima faza i-a spus ca nu este nimeni liber desi una din fete isi terminase treaba cu cateva minute inainte.

La putin timp insa a intrat o duduie sclipicioasa, cu decolteu adans si buze umflate bine care a fost imediat bagata in seama si poftita sa ia loc, o gramada de fete roind pe langa ea…desi diferenta de educatie, limbaj, atitudine dintre cele doua era evidenta in favoarea dmnei profesoare, duduia mai “bine” imbracata a avut trecere si a fost mult mai bine primita decat decenta doamna profesoara. M-a mahnit tare mult acest lucru si m-a facut sa ma gandesc serios…

Oare asta e lumea in care traim?