Nu lăsa pe nimeni să-ți facă viața amară

Oamenii din jur îți fac viața amară doar dacă le permiți tu. În caz contrar, ei nu au nicio putere asupra ta, deoarece tu ești arhitectul propriei tale fericiri.

Este foarte ușor pentru unii oameni să-ți facă viața amară. Aceștia folosesc metode diverse, precum frica, o atitudine negativă, exploatarea anumitor slăbiciuni, provocarea unor griji fără rost, etc.

Sunt comportamente pe cât de frecvente, pe atât de neplăcute, care, fără să-ți dai seama te cufundă într-un ocean al apatiei și al proastei dispoziții.

Este important să adopți o altă abordare pentru a nu le permite celor din jur să-ți strice ziua cu atitudinile lor nocive.Trebuie să ții cont de faptul că amărăciunea este, mai presus de orice, neputința de a fi fericit.

Înainte de a critica o persoană sau de a o acuza că „nu face decât să-ți distrugă viața”, este bine să fii răbdător și receptiv pentru a descoperi dacă nu cumva individul respectiv suferă de o problemă apăsătoare, precum depresia. Dacă îți dai seama că nu vrea decât să-ți facă rău, să te controleze sau să te șantajeze, atunci nu îi da voie.

Amărăciunea NU se combate tot cu amărăciune. Nu trebuie să răspunzi la insulte tot cu insulte. Fricile nu se evaporă în prezența unor frici mai mari, iar tristețea nu dispare dacă acumulezi mai multe emoții negative.

Metode pentru a nu-ți amărî viața. Trebuie să înveți să nu lași experiențele trăite să-ți amărască viața. Ține cont de următoarele strategii simple:

• Încearcă să renunți la lamentări. În loc să te plângi de toate lucrurile rele care ți se întâmplă sau de tot ce nu ai, apreciază toate darurile frumoase pe care le-ai primit sau încearcă să rezolvi problema care te supără.
• Pentru a folosi terminologia lui Rafael Santandreu, nu îți îngreuna și mai mult existența. Mulți oameni rostesc replici precum „Dacă renunț la acest loc de muncă, viața mea s-a terminat” sau „dacă iubitul/a meu/mea mă părăsește, eu mor.”
• Chiar dacă nu îți dai seama, nu ai nevoie de multe pentru a fi fericit. Apreciază lucrurile mărunte din jurul tău.
• Ai grijă la dialogul interior. Uneori tu poți fi cel mai mare dușman al tău.
• Nu cere și nu aștepta nimic de la nimeni.
• Iubește-te pe tine însuți necondiționat și acceptă-i pe cei din jur așa cum sunt. Iubește-i și respectă-i, așa cum te respecți pe tine însuți.
• Râzi pentru a nu te lăsa copleșit de haosul din jurul tău. De fiecare dată când cineva încearcă să te dărâme, reacționează cu umor.

 

Loading...