Nu-ți deschide sufletul în fața tuturor, nu toți vor ști să aibă grijă de el

Fiecare dintre noi se gândeste destul de des la nedreptătile din aceasta lume. Iti deschizi sufletul unui om, iar el drept răspuns iti intoarce spatele. De ce atunci când facem o fapta bună, ea nu este pretuită si, pe lânga aceasta, ne pomenim cu multe bârfe starnite impotriva noastra?

Intr-o zi, la usa unui bătrân intelept, a ciocănit o tanara necunoscută care, înecându-se în lacrimi, i-a povestit acestuia povestea sa.

”Nu stiu cum sa traiesc mai departe…” – a spus ea cu glas tremurand. ”Toata viata m-am comportat cu oamenii asa cum as fi vrut ca ei sa se comporte cu mine. Eram cu ei sinceră si cu sufletul deschis…Incercam să-i ajut dupa puterile mele, fara sa astept ceva in schimb. Ii ajutam cu ce puteam. Eu, intr-adevar, faceam totul neconditionat, iar, in schimb, primeam doar răutate si ironie. Vă implor, spuneti-mi ce sa fac?”

Inteleptul a ascultat-o rabdator si apoi i-a dat un sfat:

”Dă-ti hainele jos si plimba-te pe strazile orasului” – a spus el linistit.

”Ma iertati, probabil glumiti! Daca voi face asa ceva, nu stiu ce pot astepta de la trecatori… ”

Inteleptul s-a ridicat brusc, a deschis usa si a pus pe masa o oglinda.

”Iti este rusine sa iesi fără haine afara, dar, dintr-un oarecare motiv, nu te sfiesti sa umbli prin lume cu sufletul deschis larg ca aceasta usa. Le permiti tuturor să-ti pătrunda in suflet. Sufletul este o oglinda si din aceasta cauza ne putem observa pe noi insine in sufletul altor oameni. Sufletul lor este plin de rautate – anume o astfel de imagine ei vad in sufletul tau curat.”

”Ce sa fac atunci? Cum pot schimba aceasta situatie daca nimic nu depinde de mine?” – a intrebat ea.

”Deschide-ti sufletul doar oamenilor buni. Fugi de cei care iti rup petalele si le calca in picioare. In lume exista multă murdărie si răutate. Dar cel ce doreste, poate rămane curat… Fii sinceră si cinstită inaintea ta si inaintea celorlalti. Totusi retine: nu merita sa arunci perle la porci. Nu va fi de folos nici lor, nici tie…