Nu vă oferiți ajutorul oamenilor când sunt în aceste situații. Puteți face mai mult rău decât bine!

Există o mulțime de oameni în lume cu inimi mari și, când îi văd pe alții în necazuri, vor doar să-i ajute și să îmbunătățească lucrurile. Pentru ei, a ajuta este un instinct. La urma urmei, atunci când au probleme, ar dori ca și alții să-i ajute.

Cu toate acestea, există situații în viață în care, indiferent de cât de dificil sau nenatural se poate simți, cel mai bun lucru pe care îl poate face o persoană este să se abțină de la așa ceva și să nu se implice niciodată.

Iată cele cinci situații în care nu ar trebui să-i ajutăm pe ceilalți:

1. Când așteptăm ceva de la ei în schimb
De fapt, a ajuta alți oameni ar trebui să fie ceva altruist. Chiar și cea mai mică favoare posibilă nu înseamnă că ne sunt datori pentru totdeauna. Aceasta nu înseamnă că trebuie să alergăm în jurul unor oameni care nu ne apreciază; cu toate acestea, ajutarea nu ar trebui să fie motivată de favoruri în schimb, dar ar putea fi pentru că dorim cu adevărat să îmbunătățim situația cuiva.

2. Când o persoană nu dorește ajutorul nostru
Atunci când ajutorul nostru nu este acceptat, nu ar trebui să insistăm. Putem ajuta doar persoanele care doresc ajutorul nostru și, atunci când sunt stresați. Un alt exemplu în care cineva nu dorește ajutorul nostru ar fi atunci când face ceva ce noi nu aprobăm, așa că încercăm să-l ajutăm să se oprească.

3. Când este în joc sănătatea noastră
Nu ne simțim destul de bine, dar un membru al familiei noastre dorește să venim și să-l îngrijim când are gripă. Ei bine, în astfel de situații, ar fi complet în regulă să ne punem pe noi înșine și să refuzăm să-i ajutăm – nu ar trebui să ne lăsăm munca sau viața să sufere deoarece credem că nevoile altcuiva sunt mai semnificative decât ale noastre.

4. Când pur și simplu nu suntem calificați
Când cineva trece prin ceva destul de serios, oferirea sprijinului nostru nu va fi nimic în neregulă; cu toate acestea, nu ar trebui să încercăm să nu acționăm ca un medic sau un terapeut față de o persoană atunci când pur și simplu nu suntem calificați pentru a oferi ajutor.

În schimb, cel mai bun lucru posibil pe care îl putem face este să-l susținem pentru a obține ajutor profesional sau pentru a fi umărul său pentru a plânge.