Oamenii critică la altii ceea ce nu le place la ei însisi

Fiecare persoana este o combinatie de virtuti si de defecte. Nimeni nu poate scapa de asta. In fiecare dintre noi exista un geniu si un sfant, dar si un prost si un pacatos. Nimeni nu trece prin viata fara sa greseasca sau sa faca ceva de care nu ii fie rusine. Acesta este motivul pentru care oamenii care ii critica constant pe altii nu au niciun temei pentru argumentele lor decat propria dorinta de a se afirma.

Multi oameni critica si cand nu este cazul. Fara a avea niciun motiv sau drept, unii oameni judeca fara incetare alte persoane. Ei sunt cei intotdeauna gata sa faca o lista detaliata a tuturor defectelor altor persoane.

Aceasta este de fapt intreaga sursa a problemei: fiecare alege ce vrea sa vada si ce nu vrea sa vada la alti oameni. De obicei aceasta alegere este asociata cu modul in care se evalueaza si se percep pe ei insisi. Daca apreciaza lucrurile bune despre ei, vor vedea si binele in altii. Daca nu, vor vedea doar raul.

Cu toate acestea, unii oameni nu vad motive de critica in toti cei din jurul lor, ci mai degraba isi aleg o persoana sau un grup de oameni pe care le transforma in tinta “evaluarilor” lor. De ce se intampla asta? Pentru ca nu se plac nici pe ei insisi.

Ar trebui sa fim atenti la lucrurile pe care nu le toleram la alti oameni. Daca accentuam aceste observatii, probabil vom realiza ca aceasta intoleranta este mai mult indreptata catre noi insine decat catre alte persoane.

Si atunci cand avem intentia de a critica pe altcineva sa ne amintim ca mereu este mai usor sa vedem paiele din ochii altora decat bârnele din ochii nostri.

Sursa:https://www.elady.ro/articole/Psihologie/Oamenii-critica-la-altii-ceea-ce-nu-le-place-la-ei-insisi.html