Oamenii puternici nu îi doboară pe ceilalți ci îi ajută să se ridice

“Un elev, acum ajuns la varsta maturitatii, se intalneste cu profesorul lui. Tanarul isi saluta dascalul care il intreaba ce drum a ales in viata si cu ce se ocupa…

“-Sunt profesor si eu, raspunde elevul.”

“-Ce te-a determinat sa devii profesor, intreaba profesorul mirat
“-Dumneavoastra” a raspuns el. “Cand am vazut ce impact ati avut asupra mea si cand am inteles ce impact poate avea un dascal asupra elevilor, mi-am spus ca asta vreau sa devin.”
“-De ce am avut acest impact?”
“-Nu va aduceti aminte domnule profesor? In clasa a treia un coleg a venit cu un ceas, pe care il primise cadou de la parintii lui. Imi trebuia si mie un ceas si mi a placut, asa ca l-am furat. El v-a spus si dvs ati facut un anunt ca cine a furat ceasul sa-l dea inapoi. As fi vrut sa fac asta, dar nu am avut curajul sa spun, imi era rusine sa vada clasa ce am facut.

Vazand ca nu spune nimeni nimic ati incuiat usa, ne-ati aliniat si ne-ati anuntat ca ne veti cauta in buzunare si in felul acesta se va gasi ceasul si va fi inapoiat proprietarului de drept.
M-am gandit ce urmeaza: ce rusine si ce imagine sa vada toti ca am furat ceasul. Dar ati completat: as vrea ca toti sa inchideti ochii, cand voi cauta in buzunare…

Si asa am facut. Ati ajuns la mine, ati luat ceasul, ati continuat sa cautati in buzunare pana la capatul liniei de elevi, apoi la sfarsit ati inapoiat ceasul fara sa pomeniti nimic nici atunci si nici vreodata dupa aceea. Dvs mi-ati salvat demnitatea, nu m-ati facut hot, furacios, nu ati pomenit nimic. Si am inteles atunci ce impact ati avut asupra mea si mi-am zis, asta vreau sa devin si eu.”

“-Nu va amintiti domnule profesor”, spuse elevul?
“-Nu.”
“-Dar cum de nu va amintiti, ca este totusi ceva ce ramane imprimat, un furt, o situatie de genul acesta, cel ce a facut asta.”
“Nu imi amintesc spuse profesorul, pentru ca si eu am inchis ochii cand am cautat in buzunare.”

Un profesor își pune amprenta asupra eternității, el nu poate ști niciodată cât de departe ajunge influența lui.