Octavian Bellu, cel mai de succes antrenor din lume, a împlinit 70 de ani

Octavian Ioan Atanase Bellu s-a nascut in februarie 1951, la Ploieşti.

În anul 1974, a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea gimnastică.

În 1990, Bellu avea să fie numit succesorul lui Adrian Goreac în funcția de antrenor principal (coordonator) al lotului feminin de gimnastică, din acel moment casa sa mutându-se practic la Centrul Olimpic pentru acest sport de la Deva.

A antrenat, într-un prim mandat, lotul feminin de gimnastică al României, alături de colaboratoarea sa, începând cu anul 1993, Mariana Bitang.

Cei doi vor alcătui celebrul cuplu de tehnicieni Bellu-Bitang, care avea să însemne și cea mai prodigioasă perioadă din istoria acestui sport, cu succese pe care cu greu le-ar mai putea egala cineva vreodată, cel puțin la nivelul sportului românesc.

Cei doi au pregătit loturile olimpice, participând la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice, 16 ediţii ale Campionatelor Mondiale, 13 ediţii ale Campionatelor Europene, cinci ediţii de Cupă Mondială, 11 ediţii ale Campionatelor Europene de Juniori.

Având un lot cu gimnaste de mare valoare, precum Lavinia Miloșovici, Andrea Răducan, Monica Roșu, Simona Amânar, Gina Gogean, Cătălina Ponor, Sanda Izbașa și Larisa Iordache, Octavian Bellu a reușit performanțe uluitoare, făcând din România polul gimnasticii feminine mondiale în acea perioadă.

Octavian Bellu a fost căsătorit, până în anul 2000, cu Camelia, o asistentă medicală din Ploiești, cu care are o fată, Iolanda, iar Mariana Bitang l-a avut ca partener de viață pe Viorel Bitang, un reputat profesor și antrenor de natație din Arad, fost manager general al CSM Arad, cei doi având un fiu, Andrei, care, la un moment dat, a avut o relaţie apropiată cu gimnasta Sandra Izbaşa.
Din octombrie 2008, Mariana Bitang şi Octavian Bellu formează un cuplu și în viața personală de zi cu zi, cei doi hotărând atunci să își unească destinele.

sursa – radio cluj