Omul trebuie să aibă și prieteni, și dușmani. Prietenii îl învață ce trebuie să facă, iar dușmanii îl obligă să facă ce trebuie

Sunt anumiți oameni care sunt în permanență nemulțumiți. Oricât de multe ai face pentru ei și oricât le-ai da, niciodată nu va fi suficient. Ei știu doar să ia, să ia și să ia, fără a se gândi vreodată că poate dacă ar da și ei la rândul lor, ar fi mai bine atât pentru ceilalti.

Se consideră că a avea prieteni este una dintre cele mai mari bucurii ale existenței, și e adevărat, nimic nu e mai prețios ca prietenia. Numai că, nu căutăm numai prieteni adevărați, dar și aliați, care să ne susțină în cele mai grele condiții.

Acel care vrea cu adevărat să evolueze nu înșală pe alții și acceptă observațiile și criticile. Și de asemenea, dacă e cu adevărat înțelept, va înțelege că e util să ai dușmani. De ce? Pentru a putea progresa. Pentru că ei sunt necruțători, nu vă menajează, subliniază tot ceea ce nu merge.

Deci, dacă doriți cu adevărat să progresați, trebuie să acceptați că pentru acest lucru, de multe ori dușmanii vă sunt mult mai utili decât prietenii. Ei sunt aceia care vă obligă să lucrați, să vă corectați, să găsiți soluții la problemele pe care vi le pun și astfel, mulțumită lor deveniți mai puternici și mai inteligenți.