Perseidele 2020. Ce sunt si când putem vedea spectaculosul fenomen pe cerul nopții

În fiecare lună august are loc cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriți, denumită Perseidele. Evenimentul, care a debutat la jumătatea lunii iulie, urmează să atingă maximul în noaptea de 12 spre 13 august. Perseidele se formează din resturile cometei Swift-Tuttle, cel mai mare obiect cosmic de acest tip (diametru de aproximativ 26 de kilometri) care trece în mod constant în apropierea Terrei.

În acest an Perseidele vor înregistra o activitatea mai intensă datorită faptului că planeta noastră va intra în contact în această perioadă cu o fâșie foarte densă de praf cosmic.

Când e cea mai bună perioadă de observare

Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața.

Cât trebuie privit cerul și ce putem vedea

Pentru a vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că noptile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire”, scriu specialiștii de la Observatorul astronomic ”Vasile Urseanu” .