Plugușorul, unul din cele mai frumoase obiceiuri românești la sfârșit de an

Plugusorul este un obicei pe care toti romanii il practica pentru a sarbatori Anul Nou. Alaturi de Sorcova, Plugusorul este una dintre cele mai importante colinde pe care romanii le practica de sarbatorile de iarna.

In seara Ajunului de An Nou Plugusorul se recita din casa in casa pana cand razele soarelui ii dezmiarda dimineata pe micii colindatori. Conform traditiei, aceasta era practicat doar de copii sau adolescenti. Totusi, conform traditiei populare, in trecut plugusorul era practicat doar de barbatii in puterea varstei.

In unele judete precum Botosani sau Galati se obisnuia ca si femeile sa faca parte din ceata si sa mearga la colindat. Totusi, cetele erau relativ mici, de doar 2-3 insi. In schimb, erau si cete mai mari care obisnuiau sa isi aleaga un vataf. Pe cand recitarea textului incepea, aceasta era insotita de sunetul clopoteilor, al buhaiului, dar si de pocnituri de bice.

In unele regiuni obiceiul de Plugusor este mult mai complex, fiind incorporate si unele instrumente muzicale pentrum fluierul, toba, cobza, vioara sau cimpoiul. De asemenea, nelipsite erau pana si pocnitorile sau puscoacele, care aveau menirea de a amplifica atmosfera zgomotoasa specifica obiceiului.

Daca in unele zone se practica Plugul cel Mare, tras de boi sau purtat de copii, in Muntenia, Moldova si Dobrogea acesta a fost inlocuit cu buhaiul.

Aho, aho, copii si frati,
Stati putin si nu manati,
Langa boi v-alaturati
Si cuvantul mi-ascultati.

Maine anul se inoieste
Plugusorul se porneste
Si incepe a ura
Pe la case a colinda

Iarna-i grea omatu-i mare
Semne bune anul are
Semne bune de belsug
Pentru brazda de sub plug

Plugusor cu patru boi
Ia mai manati, mai flacai!
Hai, hai…

S-a sculat mai an
Badica Traian
Si-a-ncalecat
Pe-un cal invatat
Cu saua de aur,
Cu nume de Graur,
Cu frau de matasa,
Impletit in sase,
Cat vita de groasa.

Ia mai manati, mai, flacai!
Hai, hai…

La anul si la multi ani!