Povestea nuielușei de Sfântul Nicolae

Toți părinții îi avertizează pe cei mici că vor avea de-a face cu nuielușa lui Moș Nicolae, dacă nu sunt cuminți. Dar de unde vine această poveste și ce mesaj a avut ea, poți citi mai jos.

Moș Nicolae sau Sfântul Nicolae este foarte darnic și blând cu cei mici. Legenda spune că el avea întotdeauna grijă de copiii amărâți, că avea grijă să le fie cald și să aibă ceva de mâncare când venea frigul iernii. Moșul blând și bun avea, însă, și o latură severă. Dar de unde a apărut această poveste, aflăm din istoria bisericească.

Povestea nuieluşei lui Moş Nicolae a devenit celebră în toată lumea, dar a plecat tot de la o faptă făcută de Nicolae în timpul vieţii. Sfântul Nicolae, pe atunci episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a huli cele bisericeşti. De aici a rămas în tradiţie ca, celor neascultători, Moş Nicolae să nu le aducă daruri în ghetuţe, ci o nuieluşă din ram de măr.

Nuieluşa lui Moş Nicolae are însă şi o parte bună. Dacă este pusă în apă şi înmugureste până de Crăciun, înseamnă că Sfântul l-a iertat, iar dacă nu, supărarea lui Nicolae este mult prea mare – aşa spune povestea nuieluşei lui Moş Nicolae.