Rugăciunea de seară – lampa de veghe a sufletului

Rostită seară de seară, rugăciunea aduce sufletului multă liniște și pace. Prin rugăciune coborâm din mintea plină de gânduri și griji în tihna sufletului nostru. Când se apropie seara, trupul nostru nu vrea decât să se refugieze în confortul patului. Dar agitaţia nu dispare aşa uşor. Zgomotul mental continuă.
Rugăciunea de seară ne ajută să dobândim pacea interioară, care e mai mare decât liniştea care se face în cameră atunci când s-au stins toate luminile.
Rugăciunea de seară aduce somn curat, odihnitor şi împăcat cu privire la ceea ce va fi mâine. Rugăciunea de seară este o rugă de recunoştinţă şi mulţumire pentru toate câte ne-a dat nouă Dumnezeu în ziua ce a trecut, dar şi una de pocăinţă. La finele zilei fiecare trebuie să facă bilanţul şi să vadă cât bine a făcut şi cât ar fi putut să facă.
Rugăciunea de seară ne ajută să ne vedem pe noi înşine mai bine, să ne cercetăm şi să vedem unde am greşit şi cum putem repara. Aşa cum trupul are nevoie de somn pentru a se încărca cu energie, aşa sufletul are nevoie de rugăciune pentru a creşte duhovniceşte şi a se dezvolta.

Nu în ultimul rând, rugăciunea de seară este un mod de a învăţa să ne lăsăm în mâinile şi paza lui Dumnezeu, măcar pentru perioada nopţii, când noi suntem departe, adormiţi în vise. Şi dacă El va voi, ne va lumina şi dimineaţa zilei următoare. Azi e al nostru, dar mâine este al lui Dumnezeu. Pentru cei care nu pot dormi şi sunt tulburaţi, rugăciunile de seară sunt cel mai bun somnifer.
Rugaciunea  catre sfântul înger, păzitorul vietii
Ingerul lui Hristos, pazitorul meu cel sfant si acoperitorul sufletului si al trupului meu, iarta-mi toate cate am gresit in ziua de astazi, si de toata viclenia vrajmasului meu celui potrivnic ma izbaveste, ca sa nu manii cu nici un pacat pe Dumnezeul meu; si te roaga pentru mine pacatosul si nevrednicul rob, ca sa ma arati vrednic bunatatii si milei Preasfintei Treimi si Maicii Domnului meu Iisus Hristos si tuturor sfintilor. Amin.
Fecioara, care esti pururea slavita, de Dumnezeu Nascatoare, Marie, Maica lui Hristos Dumnezeul nostru, primeste rugaciunile noastre si le du Fiului tau si Dumnezeului nostru, ca sa mantuiasca si sa lumineze, pentru tine, sufletele noastre. Toata nadejdea mea spre tine o pun Maica lui Dumnezeu, pazeste-ma sub acoperamantul tau. De Dumnezeu Nascatoare Fecioara, nu ma trece cu vederea pe mine pacatosul, cel ce am nevoie de ajutorul tau si de folosinta ta, ca spre tine nadajduieste sufletul meu, si ma miluieste.