Să îmbătrânim cu întelepciune nu cu amărăciune

La tinereţe bătrâneţea e doar o noţiune îndepărtată. Nu ne place să privim un bătrân pentru că ne gândim la propriul nostru declin. Dar nu întotdeauna vârsta contează, bătrâneţea este şi o stare de spirit. Am văzut tineri care păreau bătrâni şi invers, bătrâni senini şi frumoşi, cupluri ţinându-se de mână ca în tinereţe.

A imbatrani frumos inseamna mult mai mult decat preocuparea pentru cate riduri vom avea. Nu inseamna a-ti face operatii estetice pentru ca la 60 de ani sa arati ca la 20.

Inseamna sa ne mentinem sanatosi, sa fim multumiti cu viata pe care o avem si sa fim fericiti. Iar felul in care imbatranim depinde foarte mult de noi si de deciziile pe care le luam atat acum, cat si in viitor. …

Bătrâneţea e privită de multe ori ca un chin. Pielea îşi pierde elasticitatea, apar ridurile, părul albeşte, slăbesc vederea, auzul, apar tulburările de memorie, oboseala, irascibilitatea, pesimismul.

Depinde de noi să îmbătrânim frumos şi demn; să alegem un regim de viaţă sănătos, să evităm sedentarismul, emoţiile negative, supărarea, resentimentele, să cultivăm optimismul, sentimentele pozitive, iertarea, să cunoaştem mai bine legile universului, să avem credinţă, pentru că numai aşa vom trăi mai mult şi în armonie pe acest pământ “până la adânci bătrâneţi”.