“Să zâmbești cu toți, să râzi cu puțini si să nu plângi după nimeni. Respectul si lacrimile trebuie să fie meritate.”

Dacă te pui pe tine pe primul loc, urmărindu-ți propria fericire și bunăstare, nu înseamnă că ești egoist/ă – mai ales dacă obiectivul tău este să te îndepărteazi de oamenii care îți provoacă suferință.
Lucrurile și oamenii care te rănesc te pot schimba, îndepărtându-te de cine ești în realitate: o persoană curajoasă, puternică și liberă, care merită să fie fericită. Bineînțeles, nu te poți elibera sau nu te poți debarasa peste noapte de ceea ce îți face rău.

Apără-te de oamenii care îți fac rău. Învață să te aperi de lucrurile și de oamenii care te rănesc
Nu-ți fie teamă să impui niște limite și să spui „NU” acelor lucruri care nu-ți plac sau îți provoacă durere. A spune „nu” nu este o dovadă de egoism. Este o modalitate prin care ceri să fii respectat/ă, prin care le comunici celor din jur că meriți ca sentimentele tale să fie luate în seamă și că unele lucruri sunt dureroase.
Trebuie să înțelegi că este imposibil să mulțumești pe toată lumea. Încercarea constantă de a le face pe plac tuturor oamenilor din jurul tău te va face chiar pe tine nefericit/ă.
În viață trebuie să fii capabil să îți stabilești niște priorități, iar cea dintâi trebuie să fii tu. Dacă te iubești și te respecți, nu lași pe nimeni să-ți facă rău.
Este important să cultivăm relații care ne permit să fim noi înșine și care sunt bazate pe respect, dragoste și înțelegere.
Oamenii trebuie să se respecte unul pe altul. Cât despre oamenii care te rănesc, singurul lucru pe care aceștia îl merită este distanța. Limita pe care o impui între tine și ei este pentru a-ți menține echilibrul interior. Stai departe de ei sau limitează cât poți de mult interacțiunea cu ei. Amintește-ți mereu că stabilirea acestor limite nu dovedește că ești un om rău.
Ești o persoană responsabilă și curajoasă și ai dreptul să-ți cauți propria fericire. Nu-ți pierde timpul cu oamenii care te rănesc sau care nu-ți respectă valorile și integritatea.

Nu merită.