Singuratatea, starea in care esti numai cu tine…

„A fi singur” este deseori considerat un lucru rau. Inseamna ca fie nu agreezi compania altora, fie altii nu agreaza compania ta; indiferent de situatie, nimeni nu isi doreste acest lucru.

Dar a fi singur nu este in mod necesar ceva rau. Solitudinea are propriile ei avantaje si, cand inveti sa o pretuiesti la adevarata ei valoare, vei descoperi ca poate contribui la dezvoltarea ta personala.

1. Iti refaci energia. De obicei, cand relationam cu multi oameni, ne consumam multa energie. Incercam sa le facem pe plac, sa-i facem sa rada, le facem complimente, incercam sa-i “citim” si multe alte astfel de reguli de conduita sociala pe care ne simtim obligati sa le respectam.

Poate fi destul de epuizant din punct de vedere mental si emotional sa relationezi permanent cu oamenii.

Pe de alta parte, cand iti petreci timpul singur, ai ocazia de a-ti reface energia, de a lua o pauza de la sarcina atat de solicitanta de a interactiona cu ceilalti.

2. Vei avea mai mult timp pentru reflectie. Ne traim viata intr-un ritm foarte alert. Atat de alert incat foarte rar mai gasim si momente de liniste si singuratate.

Dar tocmai de acest timp petrecut in singuratate avem nevoie pentru a reflecta. Si pentru ca nu trebuie sa procesezi gandurile si sentimentele altora, este momentul potrivit pentru a te intoarce catre sine.

Solitudinea este mediul ideal pentru introspectie.

3. Iti vei cunoaste mai bine emotiile. Cand esti inconjurat de multi oameni, incerci mereu sa ii intelegi si sa le protejezi emotiile. Uneori o faci atat de mult incat pierzi contactul cu propriile tale emotii.

Cand petreci timp singur, dobandesti o perspectiva mai larga asupra propriilor tale sentimente. Intelegi mai bine ce te face fericit, ce te supara si ce te intristeaza.

Cu cat te cunosti mai bine, cu atat devii mai stapan pe propriile tale emotii. Dar totul incepe cu intelegerea propriilor sentimente si acest lucru devine posibil in momentele in care ramai doar tu cu tine insuti.

4. Incepi sa faci lucrurile care iti plac. Cand esti mereu in compania altora, trebuie sa faci deseori compromisuri pentru a gasi solutii care sa fie pe placul intregului grup. Si nu tot timpul lucrurile pe care le vrei tu vor fi si cele pe care le va vrea si grupul.

De aceea este placut ca, din cand in cand, sa fii singur si sa te bucuri de libertatea de a face exact ceea ce iti doresti.

5. Devii mai productiv. Este placut sa fii mereu inconjurat de oameni, insa acest lucru iti poate afecta productivitatea. Uneori compania altor oameni poate fi mai mult o sursa de distragere a atentiei si te poate impiedica sa-ti duci sarcinile la bun sfarsit.

Timpul petrecut singur s-ar putea dovedi si timpul cel mai productiv din viata ta – in primul rand pentru ca nu este nimeni care sa te intrerupa sau sa-ti distraga atentia.

sursa – https://viataverdeviu.ro/singuratate

Loading...