Spune „DA” fără teamă și „NU” fără vinovăție

Am făcut-o. Acum trăiesc fără teamă și senzație de stânjeneală. Nu-mi mai este frică să le spun oamenilor că în spațiul lor personal pot face tot ce le place. Dar, fiind în lumea mea, trebuie să mă respecte.

Celor care transformă o zi senină într-o furtună, le spun direct „nu”. Și las cuvântul „da” pentru viața mea, dorințele mele și, desigur, pentru demnitatea mea.

Mă îmbrac așa cum mi se potrivește, vin și plec cînd vreau. Ascult, respect și îmi apăr părerea. De ceva timp, am învățat să trăiesc fără teamă, să spun „nu” fără vinovăție și „da” când îmi place ceea ce aud.

Inima mea este deschisă tuturor celor care vor să intre în ea, dar există o altă ușă în ea – pentru cei care trebuie să iasă.

Cheia unui respect înțelept și deplin pe viață se află undeva la mijloc – unde te poți face cunoscut fără să încalci drepturile celorlalți și să nu cedezi la cerințele altor persoane pentru a fi pe placul lor și pentru a te încadra în mediul înconjurător.

În copilărie, majoritatea dintre noi nu ni s-a spus despre respectul de sine. În funcție de educația noastră, precum și de amintirile din copilărie și adolescență, creăm pentru noi înșine un fel de înlocuitor al stimei de sine, care ne permite să supraviețuim. Însă, în timp, fiecare dintre noi trece teste de viață complexe pentru persistența unei asemenea stime de sine.

Nu te poți pregăti pentru aceste momente, ele experimentează temerile, slăbiciunile, curajul nostru și ne fac să ne adaptăm la această lume incredibil de complexă.

Capacitatea de a spune „nu” fără teamă, dar cu respect pentru fiecare dintre aspirațiile și nevoile tale este foarte importantă.

Dacă nu faci nimic cu asta, vei înceta treptat să te valorifici, renunțând la dreptul tău la vot, la respirație și vrei pur și simplu să fii cel care răspunde „da” la propunerea de a trăi.

Viața fără teamă de cuvântul „da” și fără vinovăție pentru refuz este o viață în armonie, este o oportunitate de a supraviețui în orice dimensiune a existenței, precum și o expresie a respectului real și absolut față de demnitatea și de ceilalți.

sursa – psihologia de azi