Știința demonstrează lucrurile uimitoare pe care dragostea le face corpului tău

Toată lumea știe că dragostea ne face să ne simțim bine, dar știați că există o știință reală în spatele ei? Studii recente au arătat că oxitocina (substanță chimică din creier care creează senzație de calm și apropiere) eliberată în timpul unei îmbrățișări de 10-20 de secunde poate combate eficient durerea, în special durerile de cap. Mai mult, doar să te uiți la o fotografie a persoanei dragi îți mărește pragul de rezistență și reduce durerea (la 40% în cazurile moderate și 15% în cazurile severe).

Studiile arată că expresiile de dragoste scad ritmul cardiac la jumătate. Acest lucru este și mai eficient în situații stresante și reduce riscul de afecțiuni cardiace pe termen lung. În plus, oxitocina – cunoscută sub numele de hormonul iubirii și considerată a fi una dintre cele mai uimitoare molecule din lume – diminuează stresul, scade tensiunea arterială, reduce anxietatea regulată și socială, crește stima de sine și ne ajută să evităm și să luptăm împotriva depresiei

Iubirea vă ajută corpul să lupte împotriva bolilor
Gesturile legate de dragoste, de la ținerea mâinii la activitatea sexuală, măresc producția de endorfine care, la rândul lor, ne îmbunătățesc sistemul imunitar. În mod similar, persoanele cu afecțiuni fizice care se simt iubite au un răspuns mult mai bun la tratament și o motivație mai puternică pentru a combate bolile.

Dragostea tratează insomnia
Hormonii dragostei (oxitocină și endorfine) inhibă eliberarea de cortizol, care este hormonul responsabil de stres și se transformă, în mod natural promovează o odihnă mai bună. De asemenea, „reconfigurarea hormonală” a realizării iubirii se dovedește științific că este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru un somn bun.

Dragostea promovează longevitatea
Sondajele arată că oamenii care au relații semnificative, în special în căsătorie, se simt mai sănătoși și beneficiază de un stil de viață sănătos (inclusiv alegeri alimentare, mese obișnuite, odihnă mai bună, mai puțin stres etc.). Acest lucru a dovedit practic că oamenii care sunt îndrăgostiți și într-o relație angajată tind să trăiască mai mult.

Iubirea este terapie
Oamenii apelează la terapie din mai multe motive, dar de cele mai multe ori se datorează faptului că vor să fie ascultați și înțelese. Dintre toți specialiștii din lume, persoana cea mai capabilă și disponibilă să vă ofere o „terapie” globală eficientă este partenerul pe care îl prețuiți. Susținerea și afecțiunea iubitorilor dvs. sunt atât psihic cât și fiziologic principalul (și uneori chiar și singurul) „medicament” de care aveți nevoie pentru a face față fobiilor, depresiei, anxietăților sociale și, în cele din urmă, stării dvs. fizice.