Tradiții și obiceiuri pe 1 ianuarie. Ce să nu faci în prima zi din an

Românii au încă foarte multe tradiții și obiceiuri pe 1 ianuarie, chiar dacă multe dintre ele s-au pierdut în timp. Noul an este întâmpinat cu multă voie bună, fiind și ziua Sfântului Vasile.

În funcție de regiunile țării, tradițiile și obiceiurile pentru prima zi din an diferă, însă multe dintre ele sunt cunoscute și respectate pretutindeni.

Tradiţia populară spune că de Anul Nou se înnoiesc toate, motiv pentru care e bine ca oamenii, în prima zi din an, să-şi pun un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.

În noaptea dintre ani dar și pe 1 ianuarie nu se plânge. Conform tradiției, persoanele care plâng în prima zi a anului vor avea un an plin cu evenimente triste.

O bine cunoscută superstiție spune că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an ne va influența tot anul. Conform tradiției, persoanele cu părul blond sau roșcat aduc ghinion în timp ce cele brunete aduc noroc. De asemenea, dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, anul va fi plin de noroc, în timp ce dacă femeile intră primele, acesta va fi plin de ghinion.

Dacă în această zi după ce te speli pe față te ștergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curăț și sănătos în tot anul.

O altă superstiție de Revelion este aceea că atât în ultima zi din an, cât și în prima zi a celui nou este bine să nu facem cheltuieli și să nu aruncăm nimic din casă (inclusiv gunoiul) deoarece, o data cu el, aruncăm afară din casă și norocul.

Un obicei foarte popular, în special printre copii, este „sorcovitul”. În cursul dimineţii de Sfântul Vasile, grupuri de copii merg cu sorcova. Semnificaţia acestui obicei este transmiterea de urări de vigoare şi belşug.