Trăiește cu bucurie, iubește cu pasiune, zâmbește cu sinceritate! Viața e prea scurtă să nu faci nimic din toate astea

“Fără jertfă, fără eforturi, fără renunţări, nu poţi trăi pe lume. Viaţa nu este o grădină în care să crească numai flori. Viața nu este numai un paradis, ci și un iad. Divizarea dintre paradis și iad este falsă. Nu există un paradis numai sus și un iad numai jos. Ambele sunt si aici. Într-o clipă ești în paradis și in alta ai ajuns în iad.

Omul trebuie să își accepte și latura negativă învățând să se relaxeze în prezența ei. Într-o zi vei fi surprins să constatați că latura negativă contrbuie și ea la savoarea vieții. Ea nu este inutilă. Este sarea și piperul vieții. Altminteri, viața ar părea extrem de plicticoasă și de monotonă. Gândiți-vă ce ar însemna dacă v-ați simți fiecare zi tot mai fericit…Unde ați ajunge? Momentele de nefericire fac viața să pară o aventură, o căutare continuă. Vă redau pofta de mâncare.

Învățați să vă acceptați întreaga ființă, toate aspectele ei, bune și rele. Nu puteți scăpa de nici unul din ele. Nimeni nu poate scăpa de propria sa ființă, dar treptat, poate învăța să o accepte. Abia atunci se naște o armonie între lumină și întuneric, care are o mare frumusețe. Căci armonia nu se poate naște decât din contraste.

De aceea, încercați să savurați și aceste momente. Nu vă mai faceți atâtea probleme, nu mai gândiți în termenii: „Ce trebuie să fac pentru a scăpa de această agitație interioară?” Când sunteți agitat, fiți agitat! Când sunteți nefericit, fiți nefericiți! Numai faceți atâta caz, fiți pur și simplu nefericit. Ce altceva puteți face?

Este la fel ca și vremea. Dacă e vară, e cald. Ce puteți face? Dacă e cald, acceptați căldura și transpirați, dacă e frig, tremurați și savurați această stare! Treptat, veți învăța să vă bucurați de interrelația dintre extremele polare opuse. Iar în ziua respectivă veți trăi o mare revelație.”

~ Osho ~