Un animal te mușcă din instinct, un om te sapă din plăcere

În jurul nostru sunt oameni care nu ne vor binele, poate intenționat chiar caută să ne facă rău. Și sunt situații când oricât am vrea, nu prea putem să ne apărăm. Suntem neputincioși în fața unor nedreptăți sau răutăți. Și totuși trebuie să existe niște soluții, sau să le numim – metode de apărare.

1. Controlează modul în care răspunzi. Nu putem controla circumstanțele, dar putem alege cum să reacționăm când cineva se poartă răutăcios.

2. Cel mai eficient răspuns la răutate este compasiunea. Acolo unde există răutate, adeseori este și multă durere. Mai întâi în persoana lipsită de bunătate și apoi în victima ei.

3. Ocupă-te mai întâi de propria-ți durere. Secretul nu este să negăm ceea ce simțim, ci să acceptăm acest lucru. Ia-ți un moment pentru a înțelege ce simți. Este în regulă să te autocompătimești un timp, dar treci peste.

4. Vezi oamenii răutăcioși așa cum sunt ei de fapt. Șoricei speriați ce se dau drept lei – cam asta sunt oamenii răi: răniți, mici și probabil la rândul lor amenințați.

5. Luptă cu focul folosind apă. Trimite gânduri pline de iubire celor ce te-au rănit. Atunci te poți ridica deasupra suferinței și îți poți găsi puterea.