Unde își ascunde sufletul suferința: boli cauzate de supărări

Problemele cauzate de suferința din suflet sunt destul de reale și apar ca urmare a unor situații stresante și a unor relații complexe, a influențelor externe asupra psihicului și a altor motive complet nefiziologice.

Acestea sunt cele șapte boli psihosomatice clasice pe care psihanalistul american Franz Alexander le-a identificat în 1950:

Hipertensiune
Ulcer peptic
Astm bronsic
Neurodermatită
Hipertiroidism
Colită ulcerativă
Artrita reumatoida

S-au schimbat multe din acele vremuri, iar lista bolilor psihosomatice s-a schimbat și completat. Până în prezent, a fost completat și extins semnificativ: panică și tulburări de somn, oncologie, infarct, sindrom de colon iritabil, tulburări menstruale, obezitate, anorexie nervoasă, bulimie – aceste și multe alte tulburări au, de asemenea, motive să fie considerate boli provocate de un suflet care suferă.

Cum să scapi de bolile psihosomatice

1. Nu mai ține în suflet emoțiile negative, fugind de probleme. Cere ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut și descarcă-te.

2. Eliberați stresul prin sport, lucrați în grădină, plimbări lungi active. Exercițiul este cel mai bun tratament.

3. Tehnicile de respirație vă vor ajuta să vă relaxați în momentele de tensiune.

4. O dietă echilibrată vă va ajuta să scăpați de multe boli. Este benefic să consumați alimente cu triptofan – leguminoase, brânză de vaci, ciuperci, curmale, carne, pește.

Dacă boala a ajuns într-un stadiu grav, trebuie să contactați nu numai un medic specializat, ci și un psihoterapeut pentru a rezolva situația. Din minte pleacă toată comanda în organism!