„Unul din cele mai grele sentimente pe lumea asta este să stii că nu însemni nimic pentru nimeni.”

Pe termen lung, sentimentul de singurătate poate cauza corpului nostru mai mult decât obezitatea, crescând riscul de îmbolnăvire gravă, spun psihologii.

Singurătatea cronică poate reduce speranța de viață cu 14 %, fiind mai periculoasă decât obezitatea și aproape la fel de dăunătoare ca sărăcia în ce privește puterea de a influența negativ starea de bine a unei persoane.

Conform unui studiu, realizat la Universitatea din Chicago, singurătatea nedorită are un impact uluitor asupra sănătății noastre fizice și mentale.

„Deși mulți oameni spun că își preferă propria companie, solitudinea sau bucuria de a fi singur nu este aceea cu durerea de a te simți singur, care poate duce la forme serioase de depresie și la scăderea încrederii de sine”, a declarat profesorul John Cacioppo, psiholog la Universitatea din Chicago.

„Persoanele care continuă să interacționeze cu foștii colegi de muncă, odată ce au ieșit la pensie, sau care au relații apropiate cu familiile lor și cu prietenii, se simt mai puțin singure. Dar, în urma studiilor pe care le-am realizat, peste tot în lume, am ajuns la concluzia că un procent de peste 40 % dintre oameni se simt singuri, indiferent de vârstă. Din Europa până în China, nu am văzut diferențe”, a adăugat psihologul.

Singurătatea este asociată cu un nivel mai ridicat al cortizolului, hormonul stresului, în prima parte a zilei, fapt care crește riscul de infarct. De asemenea, lipsa unei companii poate provoca o creștere a tensiunii arteriale și slăbirea sistemului imunitar.

O posibilă explicație a acestor asocieri, spune profesonul Cacioppo, este aceea că oamenii singuri dorm mai puțin adânc, iar lipsa unui somn de calitate are efecte negative asupra sănătății.

Cei care se simt singuri au tendința de a se trezi, în timpul nopții, o dată sau chiar de mai multe ori, fără un motiv anume, și de a resimți o stare de anxietate. „Relaxați-vă și bucurați-vă de timpul pe care îl petreceți împreună cu familia și prietenii! În timp, vă poate salva de mari neplăceri”, a încheiat psihologul american.

Semnat de LaRevista.ro