“Veniti să luați lumină!” Si să o aprindem cu credință în suflete noastre

Chiar dacă anul acesta Învierea Domnului va fi întâmpinată de noi toți în casă, credința si miracolul Învierii nu ni-l poate lua nimeni.

Lumina Sfântă de la mormântul Mântuitorului din Ierusalim, adusă în casă de către creştini în noaptea sau în dimineaţa de Paşti, este izvor de pace şi de linişte în familie.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei. După ce Mântuitorul a fost înmormântat, o lumină puternică dumnezeiască a spart piatra şi de atunci pe mormântul lui Hristos se aprinde această lumină divină. Se întâmplă în fiecare an, în timpul vecerniei din Sâmbătă Mare, după rugăciunile preoţilor ortodocşi.

Învierea Domnului, pe care o retrăim în fiecare an ca eveniment unic, a fost asociată întotdeauna cu lumina. De aceea, Paştele este sărbătoarea luminii, iar în perioada ce urmează, până la Înălţare, se vorbeşte tot mai mult despre lumina necreată ce izvorăşte din mormântul lui Hristos. Suntem chemaţi să primim lumină şi suntem îndemnaţi să prăznuim această sărbătoare a luminii, făcându-ne în acelaşi timp purtători de lumină.

În noaptea de Paşti, credincioşii ortodocşi, potrivit tradiţiei statornicite de veacuri, se adună în lăcaşurile de închinare, purtând în mâini felurite lumânări şi aşteaptă tăcuţi ca ceasornicul care măsoară timpul curgător spre veşnicie să marcheze miezul nopţii.

În caz că lumina se stinge, în drum spre casă, este bine ca să fie luată de la altă persoană care are o lumânare aprinsă. „Dacă, totuşi, nu aveţi de unde lua lumina sfântă, e bine ca, ajunşi acasă, să aprindeţi lumânarea cu un foc simplu. Important este ca în dimineaţa de Paşti să fie lumină în casă”, a mai spus protoiereul Ioan Ciuntu.