Viața e amară dacă amesteci ingredientele nepotrivite. De tine depinde ce pui în ea

Amărăciunea este, mai presus de orice, neputința de a fi fericit. Oamenii din jur îți fac viața amară doar dacă le permiți tu. În caz contrar, ei nu au nicio putere asupra ta, deoarece tu ești arhitectul propriei tale fericiri.

Este foarte ușor pentru unii oameni să-ți facă viața amară. Aceștia folosesc metode diverse, precum frica, o atitudine negativă, exploatarea anumitor slăbiciuni, provocarea unor griji fără rost, etc. Sunt comportamente pe cât de frecvente, pe atât de neplăcute, care, fără să-ți dai seama te cufundă într-un ocean al apatiei și al proastei dispoziții. Este important să adopți o altă abordare pentru a nu le permite celor din jur să-ți strice ziua cu atitudinile lor nocive.

Înainte de a critica o persoană sau de a o acuza că „nu face decât să-ți distrugă viața”, este bine să fii răbdător și receptiv pentru a descoperi dacă nu cumva individul respectiv suferă de o problemă apăsătoare, precum depresia. Dacă îți dai seama că nu vrea decât să-ți facă rău, să te controleze sau să te șantajeze, atunci nu îi da voie.
Trebuie să-ți deschizi o umbrelă emoțională care să te apere de cuvintele înveninate ale celor care încearcă doar să-ți taie aripile atunci când vrei să zbori, să-ți dea foc viselor și să-ți repete în fiecare zi că „nu poți”, atunci când în mintea ta răsună doar „vreau.”

Pentru a reuși acest lucru, poți să apelezi la următoarele strategii simple:
-Te aud, te înțeleg, dar mă apăr de tine pentru că amărăciunea nu se combate tot cu amărăciune

-Nu trebuie să răspunzi la insulte tot cu insulte. Fricile nu se evaporă în prezența unor frici mai mari, iar tristețea nu dispare dacă acumulezi mai multe emoții negative.

-Dacă ruda, partenerul sau prietenul tău îți întunecă mereu momentele fericite, îți distruge visurile și speranțele, nu agrava situația reacționând cu furie sau ostilitate.

-Trebuie să fii stăpân pe tine, dar și inteligent. Uneori nu poți să schimbi oamenii din jurul tău. Anumite tipuri de personalitate au o înclinație spre a discredita, a jigni și a umili alte persoane. Este important să conștientizezi aceste aspecte și să te aperi sau să te distanțezi de astfel de oameni.