„Viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți menține echilibrul trebuie să continui să mergi inainte.”

„Viața merge înainte”, așa că nu mai privi înapoi!

Cât de greu ne este uneori să lăsăm trecutul în trecut…

De atâtea ori ne agățăm de ceea ce a fost și uităm să privim cu atenție, să ne bucurăm cu adevărat, de ceea ce este și ce va fi. Greșelile din trecut îneacă parcă de multe ori experiențele prezentului. Relația aceea sfărâmată, experiența aceea dezamăgitoare, toate astea, devin principalele motive pentru care poate frazele din seria „bucură-te de prezent, relaxează-te, va fi bine” sună atât de amuzant pentru unii dintre noi.

Stăm atât de fixați în ceea ce a fost, încât lăsăm să treacă pe lângă noi lucrurile frumoase care sunt acum și aici.

Și uite așa, mergem prin viață cumva cu spatele. Mergem înainte, privind înapoi. Și apoi ni se par mari și grele obstacolele care vin. De ce? Ne lovim de ele cu spatele. Privind în urmă, nu putem vedea nici măcar ce vine; nu putem căuta soluții pentru că rămânem, într-un mod aproape catatonic, cu privirea fixată în urma noastră.

Nu e ușor să întoarcem spatele trecutului. Dacă ar fi fost ușor, am fi o specie extrem de fericită. Însă nu e imposibil. Greșelile de ieri nu te definesc ca persoană astăzi. Decizia de astăzi însă, te poate face omul mai bun de mâine.

Viața e cumva, ca mersul pe bicicletă. Majoritatea dintre noi, am învățat să „ne dăm cu bicicleta” mai greu. Mulți avem încă cicatricile în genunchi de la toate căzăturile pe care le-am îndurat chiar la început. Și probabil că și voi, ați învățat mersul pe bicicletă cu tata în spate. Ținând de șezutul bicicletei. Și cât de des îi spuneam poate, „tati, să nu-mi dai drumul”.

Același lucru e și în viață; exact ca în cazul bicicletei, nu poți învăța să o stăpânești în totalitate niciodată. Mereu va exista riscul de a cădea. Poate din cauza vitezei, poate din cauza drumului. Însă, secretul constă în prezența Tatălui în spatele tău. În fața Lui, suntem cu toții copii care încă învață să stăpânească bicicleta.

Așa că.. nu lăsa căzătura de ieri și cicatricile trecutului să te oprească din a merge mai departe în acest maraton al vieții.