Viața nu se termină la 40 de ani ci atunci începe. Mai este timp suficient pentru a visa, a iubi, a spera

“Niciodată nu e prea târziu!”, spune o vorbă. Chiar dacă am ajuns la maturitate şi fie că suntem împliniţi, fie că unele necazuri ne-au stricat planurile, cum ar fi un divorţ sau un job de care ne-am săturat, e întotdeauna loc de mai bine şi de schimbare. În privinţa carierei, tot mai multe persoane trecute de 40 de ani vor o schimbare şi chiar se întâmplă să poată s-o şi facă.

În ciuda unor prejudecăţi sau chiar a unor realităţi privind unele dezavantaje care apar o dată cu vârsta, sunt şi angajatori care ştiu să identifice în ele câteva calităţi care nu sunt frecvente la persoanele mai tinere: experienţa şi stabilitatea profesională, conştiinciozitatea şi răbdarea. În fond, toate acestea înseamnă rentabilitate, şi cine n-ar avea nevoie de asemenea angajaţi?!…

Şi pe plan sentimental există a doua şansă. Se spune că “dragostea nu are vârstă”. În schimb are diferite nuanţe. La vârsta a doua, sentimentele nu mai au tumultul tinereţii. Sunt mai profunde, apare nevoia de echilibru şi siguranţă, mai ales la femei.

Dragostea cunoaşte o nouă perioadă romantică, plină de atenţie şi tandreţe din partea partenerului. Există mari şanse ca persoanele care nu şi-au găsit perechea potrivită până la această vârstă sau cele care au trecut printr-un divorţ să dea marea lovitură. Iar relaţia să dureze mult şi bine. Şi viaţa sexuală este mai împlinită, pentru că fiecare ştie exact ce doreşte de la celălalt.

Mândria vârstei
E cazul să facem un mic bilanţ în genul “ce-am avut şi ce-am pierdut” şi “ce-am făcut şi ce aş fi putut să fac”, iar calculul nu trebuie să se încheie aici, ci cu deviza-cheie “ce mai am de făcut de-acum încolo, pentru a-mi împlini viaţa”. Dacă depunem armele n-am rezolvat nimic. Nu facem decât să risipim achiziţiile noastre importante, toată lucrarea noastră cu noi înşine.

Cu alte cuvinte, trebuie să avem sentimentul mâdriei vârstei noastre. Să nu-l ţinem încuiat în noi, ci să-l lăsăm să se manifeste, să-l trăim din plin! Este unul dintre cele mai frumoase sentimente.