Zâmbiți mai des! Iată efectul neașteptat al zâmbetului asupra sănătății

Zambetul – expresia pura a fericirii- ne regleaza tensiunea arteriala, ne creste imunitatea, scade riscul de cancer, ne creste speranta de viata cu sapte ani si ne ofera liniste interioara si satisfactie.

Vestea buna este ca nu costa nimic, si totusi din pacate, un adult zambeste in medie de 20 de ori pe zi (in comparatie cu un copil sau un bebelus care zambesc de aproape 400 de ori pe zi).

Persoanele care zâmbesc atrag şi inspiră oamenii din jurul lor la lucruri bune. Zâmbetul, spun experţii, denotă bucurie, sociabilitate, fericire sau amuzament. În cele mai multe dintre culturi, zâmbetul este asociat cu optimismul.

Zâmbetul are beneficii asupra stării fizice precum prevenirea bolilor cardiovasculare, relaxarea muşchilor şi reducerea hormonilor de stress, dar şi asupra stării psihice deorece ridică moralul şi diminuează anxietatea sau fricile, după cum ne reamintesc medicii.

Zâmbetul are şi un important rol social. În studiul intitulat, “Efectele terapeutice ale zâmbetului”, profesor doctor Millicent H. Abel şi asistenta sa, Rebecca Hester, susţin că oamenii cu zâmbetul pe buze au un efect poitiv mai mare asupra mediului şi sunt mai bine receptaţi de cei din jur.

Zâmbetele întăresc relaţiile, conduc la o bună comunicare interpersonală, îmbunătăţesc lucrul în echipă şi chiar ajută la diminuarea conflictelor. Zâmbetele sun benefice şi relaţiilor în cadrul unui grup, subliniază medicii. Neurologul francez Guillaume Duchenne a identificat două tipuri.

Zâmbetul Duchenne, cald şi spontan, presupune contracţia colţurilor gurii şi ridicarea obrajilor ceea ce duce la senzaţia de surâs cu ochii. Acesta este considerat zâmbetul pozitiv. Zâmbetul non-Duchenne implică doar muşchii feţei şi este numit «zâmbetul însoţitorilor de zbor».

Zâmbetul zilnic, chiar şi forţat, poatem uneori, aduce numai lucruri bune, spun experţii în medicină şi cei în psihologie.

“Învaţă să ai mereu un zambet ascuns în inimă.” Cu aceste cuvinte ale duhovnicului Arsenie Papcioc îmi iau la revedere de la dumneavoastră!

 

Loading...